Stevie Van Zandt in Theater aan het Spui [06-10-2021]

In een uitverkocht Theater aan het Spui in Den Haag werd de legendarische Stevie Van Zandt live geïnterviewd door Leon Verdonschot (die het boek “een spoedcursus rock ‘n roll én politiek bewustzijn” noemde). Samen met muziekvrienden Herman en Willem mocht ik erbij zijn en een gesigneerd boek in ontvangst nemen. Wederom een onvergetelijke avond. “Touch the earth, speak of love, walk on common ground.”

[met Herman en Willem bij Little Steve in Den Haag]

Stevie “The Fixer”
In 1982 kocht ik – gegrepen door hun nog steeds aanstekelijke single ‘Forever’ – de elpee ‘Men Without Women’ van Little Steven & the Disciples of Soul. Ik was en ben groot fan van de charismatische rechterhand van The Boss. Sindsdien zag ik de gitarist regelmatig optreden met Bruce Springsteen & The E Street Band. Maar Steven Van Zandt (22-11-1950) is meer dan een muzikant alleen.

Zijn verhaal begint in de vroege jaren zestig in de buiten-wijken van New Jersey als de jonge Stevie zijn religieuze levensstijl inruilt voor ware toewijding aan de rock-’n-roll. Geïnspireerd door de muziek, de ideeën en de rebellie van onder andere The Beatles en The Rolling Stones. Hij leerde Bruce Springsteen kennen die net als hij geobsedeerd was door rockmuziek en ze werden beste vrienden. Met The E Street Band zouden zij uitgroeien tot een van de beste en populairste rock-’n-roll live-acts ter wereld.

[signed by Steve Van Zandt]

Maar in 1982 besloot Stevie Van Zandt tijdens de opnames van het legendarisch geworden album ‘Born in the USA’ de groep te verlaten. Vanaf dat moment richtte hij zijn aandacht op de politieke misstanden in de wereld. Als songwriter was hij het brein achter het protestlied ‘Sun City’ (1985), gericht tegen de Apartheid, waaraan onder andere Bob Dylan, Ringo Starr, Lou Reed, Pete Townsend, Ronnie Wood en Peter Gabriel hun medewerking verleenden.
In 1997 werd Van Zandt tot zijn eigen verbazing ook acteur. Hij speelde als consigliere de humoristische verschijning en rechterhand Silvio Dante van maffiabaas Tony Soprano in de crimeseries The Sopranos. En zijn echte echtgenote Maureen werd gecast als zijn vrouw Gabriella op het scherm.

Later, in de Noors-Amerikaanse Netflix-serie Lilyhammer, was hij van 2012 t/m 2014 in zijn rol als voormalig New Yorkse gangster Frank “The Fixer” Tagliano inmiddels een overtuigend en ervaren acteur. Ondertussen voegde hij zich weer bij The Boss en toerden zij samen de wereld rond met de herenigde E Street Band. Een man met een verhaal dus. En zijn verhaal over alle triomfen en dieptepunten heeft hij nu beschreven in zijn allereerste autobiografie ‘Unrequited Infatuations’ (Onbeantwoorde verliefdheden). Vanavond werd het boek gepresenteerd in het eerste Crossing Border/BorderKitchen event in twee jaar.

Dit bericht is geplaatst in muziek, proza met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.