Nick Cave opnieuw in de schijnwerpers met muziekdocu

This Much I Know to Be True – Nick Cave on music, art and healing
Gezien in Pathé Schiedam 11 mei 2022

Nick Cave beschouwt zichzelf steeds meer als vader en echtgenoot, daarna pas als muzikant en schrijver. Dat vertelt hij in de documentaire This Much I Know to Be True die in 2021 werd opgenomen en 11 mei 2022 in bioscopen wereldwijd werd vertoond. Des te wranger is het dat hij begin deze week met een hartverscheurende verklaring kwam: ,,Met groot verdriet moet ik jullie vertellen dat mijn zoon Jethro (31) is overleden. We zouden het heel erg waarderen als we met de familie wat privacy krijgen in deze moeilijke tijd.” Een doodsoorzaak noemde hij niet. Nick Cave is vader van vier kinderen: Luke, Earl, Arthur en Jethro. De 15-jarige Arthur, tweelingbroer van Earl, overleed in 2015 na een val van een rots.

[Nick Cave & Warren Ellis]

De 64-jarige Australische singer-songwriter, dichter, schrijver en acteur staat opnieuw in de schijnwerpers in deze vervolgdocumentaire van Andrew Dominik, die in 2016 de Cave-film One More Time With Feeling maakte. Aan het begin van de muziekdocu grapt Nick Cave dat hij onlangs het advies van de regering opvolgde om zich tijdens de pandemie om te scholen tot keramist, gespecialiseerd in porseleinen Meissen-beeldjes die de duivel in verschillende stadia van een melancholisch leven laten zien, waarvan er bij een aantal op raadselachtige wijze zeelieden betrokken waren.

Tijdens het maken van de film in 2021 leek Cave een beetje ‘genezen’ te zijn van eerder verdriet en pijn, hij vond niet alleen troost in schrijven en muziek maken, maar ook in het luisteren naar de pijn van anderen. We zien hem berichten lezen die zijn achtergelaten door fans in het Red Hand Files blog, berichten waarin ze hun eigen verliezen en uitdagingen delen, en hij reageert met aanmoediging en warmte, zoals de priester in een virtuele kerk die aan zichzelf is gewijd, maar toch met een sterk pastoraal element.

Elders gaat de film in op de creatieve band van Nick Cave en Warren Ellis, eentje die subliem werk heeft opgeleverd. Ellis is een fascinerend personage dat misschien de meer muzikaal begaafde van het paar is, maar niet zo in staat om de schijnwerpers vast te houden als Cave – met zijn maatkostuums, baritonstem en zijn zorgvuldig gekapte ravenzwarte coupe. Desalniettemin valt er veel te genieten, niet in het minst voor fans van Marianne Faithfull, hier in heerlijk chagrijnige vorm wanneer ze wordt gevraagd om een vocale bijdrage te leveren. Die Ellis op zijn eigenzinnige wijze weet te cultiveren tot sample.

De eerste helft van This Much I know To be True richt zich op songs van het album Ghosteen (2019) en tweede helft op die van opvolger Carnage (2021).

Vertolkte nummers: Spinning Song, Bright Horses, Ghosteen, Galleon Ship, Hollywood, Waiting for You, Ghosteen Speaks, Hand of God, White Elephant, Albuquerque, Lavender Fields en Balcony Man.

This Much I Know To Be True draait van 11 tot 15 mei in de bioscoop. Kaartjes zijn te koop via thismuchiknowtobetrue.com (met deelnemende bioscopen en aanvangstijden).

Lees hier een recensie in OOR – Nick Cave over muziek, kunst en genezing.

[Nick & ik]
Dit bericht is geplaatst in art, muziek, poëzie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.